Kirsten Ploug

Pilebark - flet på træblokke 

KIRSTEN PLOUG

På dette kursus skal vi beskæftige os med forskellige former for flet på træ-skabeloner. Træblokkene støtter den bløde bark under flettet og sikrer, at kurvene beholder formen under tørringen, så der kan flettes luftige mønstre som knipleslag og åbent heksagonalflet.

En træblok kan også være en god støtte, når der skal flettes æsker og bøtter i lærredsflet.

 

I ugens løb afprøver vi flere former for flet, men hovedvægten vil ligge på flettede kniplinger. Vi arbejder på træblokke med hammer og søm og bruger grundslag og enkle kniplebunde. Form og størrelse bestemmes af blokken. Alt efter lyst og tid indføres mønster-elementer som fletninger, galslag, edderkopper mm, og vi afprøver forskellige måder at afslutte kurvene på.

 

Materialekendskab inkl. høst, tørring og opbevaring og valg af bark til forskellige formål vil blive gennemgået på kurset.

 

Kurset kræver ingen specielle forudsætninger.

 

Du kan købe bark og garn/snor mm på på kurset – samlede udgifter kan variere, men kan nok holdes på max 500 kr.

Deltagerne må gerne medbringe egen pilebark (uden huller og ar og ikke for tykt) og evt snor/garn til kanter. Rødder og andre fleksible materialer kan også medbringes.

 

Medbring: en almindelig saks (evt en lille og en større), gerne en Mary Butcher-saks, evt en lille fladtang el. lign., et par store stoppenåle uden spids, evt en pincet, en lille hammer (jeg har nogle til låns), et kassabelt håndklæde og gerne en sprayflaske til vand.

 

 

Om mig: Efter en lille halv snes år med pileflet 'mødte' jeg barken i sommeren 2007, og blev optaget af at afprøve muligheder og fletteformer. Materialet fascinerer mig stadig, det er smukt, varieret og egnet til mange ting, både nyttige og bare smukke. Har udstillet en del, bl a på kniplingsfestivaler. Blev tidligt opfordret til at undervise i 'knipling' med pilebark og har holdt mange kurser især for kniplere. For at dygtiggøre mig har jeg selv været på kurser for at lære mere om teknikken, og kniplebrættet er blevet fast inventar i min stue.